6 juni 2015: Verslag hokbezoek bij Sportfokkers Heerde

6 juni 2015: Verslag hokbezoek bij Sportfokkers Heerde                           

Zaterdag 6 juni vertrokken we om 9.30 vanaf het station om op hokbezoek te gaan bij de Sportfokkers te Heerde.

Op tijd arriveerden we op het eerste adres waar we gastvrij werden ontvangen met koffie en cake.

Na een welkomstwoord van de voorzitter Gert van Schoonhoven kregen we hier, bij Arie Dekker, de eerste dieren te zien.

Duitse hangoren in de kleurslagen konijngrijs en ijzergrauw. Mooi type dieren, wel kleur verschil, maar Arie legde uit dat bij de fok van ijzergrauw dit soms onvermijdelijk is. De stal staat onder de bomen, dus lekker koel. Arie gebruikt iets verhoogde nestbakjes voor de jongen zodat het nest altijd mooi droog blijft, wat een aardige tip was voor enkele van onze konijnenfokkers.

De tweede stop was bij Gerrit en Mathilde en zij fokken voornamelijk Groot Lotharingers-bruin en Dalmatiner Rexen-zwart. Jonge rexen genoeg, ook met F tekeningbeeld en stelling. De Lotharingers waren minder in aantal maar niet in kwaliteit. Goed ontwikkelde dieren met een mooie kleur en ze wilden prima stellen. Ook waren hier driekleur cavia’s aanwezig, een lastige kleur om echte goede dieren in te fokken.

Op naar Dik van Putten, hier stonden de Hollandse Kroppers al opgesteld in kooien. Dik liet zien hoe jonge duiven worden geringd, met behoud van de voetbevedering. Ook kregen we wat andere tips en trucs te zien van deze doorgewinterde fokker. Interessant was te zien hoe een dier met kropproblemen snel weer helemaal op de been kan worden gebracht!

Bij de Comb. Bagerman waren we onder de indruk van de ruime en goed onderhouden tuin met een prachtige vijver gevuld met vissen en kikkers die een concert gaven. De Welsumer krielen zijn van de vrouw des huizes en de Faverolle krielen van de mannelijke wederhelft. De selectie en dergelijke blijft strikt gescheiden, maar verder steken ze samen veel tijd in de tuin en de hobby. Hele mooie dieren ook te zien hier, in diverse leeftijden. Er waren 2 broedmachines, één voor 60 en de ander voor 1000 eieren!

Hier hebben we genoten van een heerlijke en zonovergoten lunch!

Daarna kregen we bij Henk van de Berg Vorkwerkhoenders te zien. Henk is een echt natuurmens, en heeft ook zo wat trucs om de hobby uit te voeren.

Zo loopt er een eend eend tussen de kippen tegen de luis en er lagen veel takken op de grond. Wel met een doel; als het regent lopen de kippen de grond niet dicht, en blijft het hok droog. De vliegduiven, Nederlandse en Boedapester Hoogvliegers hadden er niet zo'n zin in; pas de vierde die de lucht in ging vloog een rondje!

Na een toeristische route door de bossen kwamen we bij de familie Hofmeijer. Fokkers van de Groninger Meeuw groot en kriel, zo'n 200 stuks dieren zaten in diverse hokken gehuisvest en ook hier veel ruimte. Hier was meer levende have aanwezig waaronder katten en ezels.

Als laatste namen we een kijkje bij Gert van Schoonhoven, fokker van Deilenaars en Hulstlanders.

Mooie type dieren en goede pelzen maar het lastige van witte dieren is dat ze schoon naar de show moeten.

Gert had hiervoor een handig hulpmiddel; een halve PVC-buis bekleed met tapijt waar hij de dieren inlegt en zo z'n handen vrijheeft. Ook weer een handige tip! Verder een prachtige verzorgde stal voorzien van een afzuigsysteem. 

Hier werd de dag afgesloten met een gezellige BBQ.

Alles bij elkaar was het een dag met een strakke planning, een afwisselend en gevarieerd programma, mooi weer en een hele prettige sfeer tussen beide verenigingen. Kortom, een zeer geslaagde dag!

 Zie voor een fotoverslag onze foto-pagina: http://www.hksv-kampen.nl/index.php/foto-s/category/12-hokbezoek-aan-heerde