27 augustus: Jongdierendag 2016

Verslag Jongdierendag HKSV                                                        

Gaat het wel door, gaat het niet door, gaan we gezamenlijk enten, of doet niemand mee, gaan fokkers nu massaal afhaken of niet. Allemaal vragen die dit jaar speelden rondom de organisatie van de jongdierendag. Nadat bekend werd dat de entverplichting een feit was zijn we direct maar eens gaan kijken of een gezamenlijke entdag mogelijk was. De ene dierenarts vroeg € 3,50, de ander ook, maar later ineens weer € 4,50/dier, dat was een heel gepuzzel, maar uiteindelijk vonden we Harry Arts bereid om het te doen voor € 3,50/dier. Maar liefst 366 dieren zijn geënt op 15 augustus, waardoor de jongdierendag eigenlijk gewoon door kon gaan. En waarom ook niet? Eigenlijk is het de leukste show van het jaar als je het mij vraagt, je kan volop vragen stellen aan de keurmeesters en daardoor leer je veel over de dingen waarop je moet letten. Daar mogen we als bestuur best wat moeite voor doen om het door te laten gaan!

Op de dag van de sluiting was het aantal ingeschreven dieren vrij laag nog, vooral omdat veel konijnenfokkers eerst het enten wilden afwachten. Om die reden hebben we maar besloten om uit te wijken naar een andere locatie. De SPGIJ manege is vrij groot en als er dan 150 kooien staan oogt dat niet gezellig. Bovendien, met lage aantallen ingeschreven dieren zijn de kosten daar ook aan de hoge kant. In goed overleg kon de SPGIJ manege voor dit jaar worden afgezegd. Uiteindelijk kwamen we op 233 dieren uit, 61 minder dan het jaar ervoor. En toch nog vrij veel konijnen.

Dan de nieuwe locatie bij Van Ittersum Groenvoorziening. Doordat daar de VakantieBijbelClub ieder jaar wordt georganiseerd staat de schuur al vol tafels, stoelen, koelkasten, etc. En daar konden we mooi gebruik van maken. Bij het opbouwen op vrijdagavond bleek dat alle kooien er prima in pasten, al kwam de ervaring van Arend Zwep wel mooi van pas bij het op de juiste manier opstellen van de rijen.

De keurdag verliep verder prima, hier en daar een teleurstellend resultaat, en hier en daar leuke uitschieters naar boven toe. Ook Willem de Groot was nog weer van stal gehaald om 12 konijnen te keuren, omdat Anita Cramer op het laatste moment zich moest afmelden vanwege een blessure. Daardoor moesten we ook op de cavia’s een andere keurmeester vinden, maar Aly Bennink was bereid dat op te pakken. Beide nog bedankt voor de invalbeurt!

Dan de keuring. Bij de hoenders en de dwerghoenders viel op dat de keurmeesters veel dieren nog wat aan de jonge kant vonden, waarschijnlijk wel iets wat ieder jaar zo is. Bij de Amrocks van Henk Kragt wel wat veelbelovende dieren, maar nog net te jong om ze echt goed te kunnen beoordelen. Datzelfde gold voor de dwerghoenders van Erwin Kalter (deed voor het eerst mee) en van Alexander van Ittersum. Bij de grote hoenders ging “good-old” Peter Kuijs (Brahma) er met de prijs vandoor, Alexander had het mooiste dwerghoen met een Fries kriel. Erwin Kalter mag ook een prijs komen ophalen op de ledenvergadering, hij had het mooiste dwerghoen van de jeugd.

Bij de serama’s flink wat dieren en een keurmeester (Herman van Olst) die bij de inzenders zeer goed in de smaak viel. Mannus en Luuk Grolleman hielden de prijzen in de familie met de mooiste van het geheel en mooiste voor de jeugd.

Ook weer aardig wat siervogels dit keer. Jan Kolk Sr had er ook een rijtje ingestuurd en met succes, hij had de mooiste. Zijn kleinzoon Geert Jan ging er bij deze diergroep met de jeugdprijs vandoor.

Bij de cavia’s had Harm Jan Gaasenbeek één dier ingestuurd. En wat voor één. Keurmeester Aly Bennink viel bijna ondersteboven van de prachtige kleurverdeling van deze driekleur. Termen als “Eén op de duizend” vlogen over tafel, het dier had een U gekregen ware het niet dat dit op een jongdierendag niet wordt uitgedeeld. Een F97 is ook heel mooi. Echt een dier om op grotere shows ook eens in te zenden. Wouter Blok had crème en witte dieren ingestuurd en met een mooie F95 werd hij de mooiste bij de jeugd.

Bij de konijnen zoals gewoonlijk drie klassen. In de A klasse ging het tussen een rex, een haaskleur wener en een Alaska. Met twee keer 10 punten en een negen werd de Alaska van Han Kamphof tot mooiste aangewezen, voor de Rex en de Wener. In de B klasse wederom een rex van Joop op tafel en die won het deze keer wel. Drie keer 10 punten, unaniem dus. Een klein lotharinger werd daar tweede voor een Vlaamse reus van de gebr. Van Dijk. De mooiste C klasse werd gewonnen door Egbert Henniphof met een klein lotharinger, ook van deze fokker al het tweede dier op tafel. Een chinchilla kleurdwerg van Gert Meijerink werd hier tweede voor een Alaska van Combinatie ALVA.

Het fraaiste konijn van een jeugdlid was van Willard Riezebos met een hele fraaie wener (haaskleur).

Dan de collecties. Bij de jeugd wonnen de gebroeders van Dijk de prijs met drie Vlaamse reuzen. Het verhaal van de winnaar overall is wel bijzonder. In het voorjaar werd Joop van den Beld nog getroffen door het RHD virus en verloor hij bijna zijn gehele stal. Vier jonge dieren bleven over die hij ook liet enten. Joop was ook de eerste inschrijving voor de jongdierendag die we binnenkregen en warempel, Drie F’fen en een hoge ZG en zeer terecht de winnaar van de collectieprijs.

We kunnen, denken wij als bestuur, terugkijken op een rumoerige tijd in de kleindierenwereld, onder andere door de perikelen rondom RHD2. Maar met deze zeer geslaagde jongdierendag hopen we dat nu achter ons te kunnen laten en gaan we weer toewerken richting Hanzeshow. We hopen jullie dan ook weer te zien…

De volledige lijst met uitslagen vind je onder Showuitslagen, of hier

De foto's van de dag vind je onder Foto's of hier