Hanzeshow 2017

Afdrukken

Verslag Hanzeshow 2017                                        

Mooie show met toch een nare bijsmaak…

De voorbereidingen liepen gesmeerd, keurmeesters ingedeeld, helpers allemaal rond, draaiboek helemaal langsgelopen en alle computerwerk klaar………

Vrijdagmiddag 8 december stond ineens de whatsapp en telefoon roodgloeiend en ja hoor, weer die @#$@#@& vogelgriep. Geen kippen, geen watervogels en dus ook geen 1.252 ingeschreven dieren meer op de Hanzeshow, wat een nieuw record was geweest. We hadden warempel mensen moeten teleurstellen omdat de zaal simpelweg vol was, en nu veranderde alles toch weer.

De zaterdagochtend daarop hebben we als bestuur crisisberaad gevoerd, maar het was onvermijdelijk. Voor pluimvee en watervogels wederom geen Hanzeshow. Om moedeloos van te worden. Als bestuur omdat heel veel werk voor niets was, maar vooral voor de fokkers, waarvan sommige zelfs nog nooit hebben kunnen meedoen sinds ze lid zijn geworden van onze vereniging.…

De knop moet toch om en de show gaat door, met 850 dieren dit jaar, nog steeds wel een mooi aantal.

Op de opbouw-dag waren welgeteld 26 mensen aanwezig en het liep als een zonnetje. Rond 10:00 stond er al een heel stuk. In de middagpauze genoten we van de heerlijke snert die zorgvuldig door onze voorzitter was voorbereid, en van de bolletjes die door de vrouw van Wim Brink weer waren gesmeerd. En na de middag stond eigenlijk alles zo’n beetje om een uur of twee.

Opbouwploeg

De opbouw-ploeg op de foto

Speciaal te vermelden valt de hulp vanuit de Zwolse Kleindierenclub. Ronduit geweldig dat jullie met een mooi aantal mensen aanwezig waren bij zowel de voorbereidingen, de keurdag zelf en ook weer bij het afbreken!

De keurdag startte vrijdag om 08:30. De 10 konijnenkeurmeesters, twee caviakeurmeesters en Aart Deetman bij de siervogels en Ane Visser voor de sierduiven konden aan de slag.

U’s vielen ook al vrij snel, niet verrassend bij de siervogels. De districtshow van de DFKP-club trok ondanks het ontbreken van de kwartelachtigen toch nog 78 dieren, en meneer Deetman was goed gemutst want maar liefst drie U’s werden uitgedeeld. Een lachduif van Geert-Jan Kolk won een Delftsblauw bord in de groep Lach- en diamantduiven en een prachtige Senegaltortel van R. E. van der Hoorn haalde ook een U binnen en won ook een Delftsblauw bord in de groep oorspronkelijke duiven. Een Parelhalstortel van Maarten Vierhout haalde ook een verdienstelijke U binnen.

Prachtig om te zien dat er zo veel verschillende rassen te vinden zijn in de groep siervogels, en dat men de Hanzeshow ieder jaar weer weet te vinden om de dieren tentoon te stellen.

De sierduiven werden net als vorig jaar gekeurd door keurmeester Visser, en we zijn blij dat het aantal te keuren sierduiven toegenomen is. Mooie dieren in deze groep, waaronder de aparte krulduiven van Kor Klokstra. De winnaar van het Delftsblauwe bord was hier een Brunner kropper van Comb. Olthof, tevens erkend konijnenfokker.

Bij de cavia’s dit jaar 95 te keuren dieren, geen enkele kooi absent. Inmiddels weten fokkers ook wat verder weg de Hanzeshow te vinden. Comb. De Picolijntjes uit ’s Gravezande bijvoorbeeld had er zelfs een leuk weekendje Kampen & omstreken van gemaakt wat ze naar horen zeggen goed bevallen was. Ze konden ook met mooie predikaten naar huis terug. Voor het beste dier van de tentoonstelling ging het tussen het fraaiste A-klasse dier van Comb. Bennink-Schilder met een Goud roodoog, de fraaiste B-klasse, een zilvervos chocolade zeug van Alexander van Ittersum en de fraaiste C-klasse, een Otter chocolade zeug van Tom Smak. De Goud roodoog werd hier unaniem gekozen tot de fraaiste van de tentoonstelling! Een zwarte zeug van Rick Schilder toonde een heel fraai type en werd de mooiste cavia van een jeugdlid.

Dan de konijnen. Maar liefst 630 stuks deze keer in 34 verschillende rassen, volle keuringen dus voor de keurmeesters.

41 Vlaamse reuzen maar liefst. Met ook hele goede dieren ook ertussen en dat bleek. Op de eindkeuring werd een konijngrijze Vlaamse reus van Jan Schoonhoven de mooiste van de show. En verhoogd tot een U98!

Vlaamse reus

Het winnende konijn, een Vlaamse reus van Jan Schoonhoven

De grotere hangoorrassen waren ook goed vertegenwoordigd met mooie exemplaren bij de Duitse en de Franse hangoren. Een Franse hangoor van Henk Jan Ekkelboom werd het mooiste dier bij keurmeester Jipping.

Bij keurmeester Cats vielen de mooie papillons op, maar het mooiste dier van zijn keuring werd een witte wener van Rijk Pleijter.

De dieren van de 7-rassen club werden in alle rassen vertegenwoordigd. Meer dan 100 dieren van deze districtshow! Prachtige aantallen en ook in goede kwaliteit. Het beste konijn op 1 na van de show kwam uit de groep Alaska’s. Eigenaar is W. van Hooren. Verder meer dat 30 parelfehs (de mooiste hier van Comb. Westerveld), waar zie je dat tegenwoordig nog?

Adri Hertogh keurde vijf verschillende rassen, waaronder de klein zilvers. Vorig jaar werd een dier van Comb. Beens het mooiste konijn op 1 na van het geheel, en ook nu haalde zijn midden geel ram weer de eindkeuring.

Ook een mooie grote groep Nederlandse hangoordwergen waaronder de prachtige bonte verschijningen van Willem van der Tweel. Niet erkend (nog), maar wel prachtig voor het publiek om te zien. Benny Rook van onze eigen vereniging bracht de mooiste NHD van keurmeester Kok, een konijngrijze ram.

Comb. Apperlo bracht bij keurmeester Jenne Meijer (last minute ingevallen, waarvoor dank) hele fraaie rexen, waaronder de fraaiste van zijn keuring. Ook de russen waren in een mooie grote groep vertegenwoordigd, hier haalde een dier van Piet de Vries de eindkeuring.

De kleurdwergen waren in een mooie grote groep vertegenwoordigd. Een midden blauw marter van Henk Sanders haalde de eindkeuring en het mooiste konijn van een jeugdlid kwam ook uit deze groep, een chinchilla van Elianne Schilder. Beide zijn lid van Ons Ideaal Nunspeet, die over het geheel heel goed gescoord hebben op de show.

De C-klasse voor konijnen was dit jaar nieuw op de Hanzeshow en meer dan 100 dieren werden hierin ingeschreven! Boven verwachting, maar wel heel mooi. Van deze gehele groep was het een fraaie tan van Andries van Benthem die de beste C-klasse werd, voor een hele mooie Alaska van Henk Bolder uit Nunspeet.

Nu noem ik in dit verslag veel fokkers of rassen niet. Via deze weg willen we toch iedereen (nogmaals) feliciteren met de predikaten of gewonnen prijzen. Valt het wat tegen dit jaar of had je er meer van verwacht? Dan hopen we dat je volgend jaar weer komt, want dan staat de Hanzeshow in het teken van ons 100-jarig jubileum. Een spetterende show moet dat worden, waarbij we je nu alvast uitnodigen! Wij hebben er nu al gigantisch veel zin in en willen het een show maken om niet snel te vergeten..

Over die nare bijsmaak (vogelgriep) die ik in het begin noemde. De komende weken gaan we gebruiken om tot een verstandig besluit te komen. Hopelijk kan ook de KLN de komende periode wat resultaten boeken op politiek vlak ten aanzien van de tentoonstellingsverboden voor hobbydieren. Informatie hierover volgt. Nu eerst de feestdagen door en toch ook gewoon genieten van de gezellige en drukke showdagen die achter ons liggen…

De catalogus van de Hanzeshow vind je hier..

Een foto-verslag (in verschillende categorieen) vind je hier..

  zomaar

 


© 2016 hksv - Kampen.